Loopband kopen? Denk hier aan!

Als je lekker fit wilt blijven en je eigen huis hiervoor niet wilt verlaten kan het handig zijn om een loopband aan te schaffen. Een loopband is een ideaal hulpmiddel om extra stappen te maken op een dag. Voor vrijwel elke conditie is een loopband geschikt, zowel beginnende lopers, wandelaars als de meer gevorderde hardlopers kunnen goed aan hun conditie werken met een loopband. Tijdens het lopen op een loopband wordt je cardiale conditie goed getraind, maar ook de spieren van je benen krijgen een goede work-out. Wanneer je een loopband wilt aan gaan schaffen, vraag je je wellicht af waar je op moet letten. In dit artikel geven we je goede tips waar jij op kunt letten bij de aanschaf van een loopband.

De grootte van de loopband

Het is belangrijk te kijken voor je de loopband aan gaat schaffen waar je hem gaat neerzetten. Heb je veel ruimte in je huis dan is het verstandig voor een wat grotere loopband te gaan zodat je grote passen kunt maken op de loopband. Kijk vooraf altijd naar de lengte van jouw benen en bepaal aan de hand hiervan hoe lang je band moet zijn. Denk ook na over welke activiteit je op de loopband wilt doen, wil je alleen wandelen dan kom je met een smallere loopband wel toe. Wil je echt intensief gaan sporten en hardlopen, dan is het vaak verstandiger een breder loopvlak te kiezen. Heb je minder ruimte in huis? Dit hoeft tegenwoordig ook niet altijd meer een probleem te zijn, er zijn tegenwoordig ook opklapbare loopbanden verkrijgbaar met wieltjes er onder, zodat ze makkelijk verplaatst of opgeborgen kunnen worden.

Trainingsmogelijkheden

Verschillende loopbanden bieden verschillende trainingsprogramma’s aan, bij sommige kun ze zelfs helemaal zelf een trainingsprogramma samen stellen of een training doen met een beeldscherm zodat het net lijkt of je buiten loopt. Uitgebreidere loopbanden kunnen ook ingesteld worden met een hellingshoek, zodat je bergopwaarts of zelfs bergafwaarts kan lopen. De meeste loopbanden kunnen tegenwoordig wel gekoppeld worden met een hartslagband zodat je je training nog beter kan monitoren. Er zijn ook loopbanden die met verschillende apps op je telefoon gekoppeld kunnen worden, voor een nog betere monitoring van je training. Loopbanden die met een app gekoppeld kunnen worden, zijn vaak extra motiverend om te gaan trainen.

Het gewicht van de loopband

Als je een opklapbare loopband aanschaft, is het natuurlijk niet handig als deze erg zwaar is, ondanks dat er vaak wel wieltjes onder zitten is hij dan toch moeilijker te verplaatsen. Wanneer je niet kiest voor een opklapbare loopband, dan is het vaak wel zo dat een zwaardere loopband van een beter kwaliteit is omdat er meer staal in zit in plaats van plastic. De loopband gaat hierdoor langer mee en staat ook stabieler op de ondergrond.

Het vermogen van de motor

Loopbanden zijn verkrijgbaar in verschillende motorische vermogens. Loopbanden met een hoger motor vermogen zijn vaak duurder, maar gaan vaak wel langer mee. Een ander groot voordeel van een groter motor vermogen is dat je harder kunt lopen en dat de motor vaak minder herrie maakt, dit is wel zo fijn voor je medebewoners. Om minder herrie te krijgen in het algemeen is het vaak goed de loopband op een dikke mat te zetten voor de demping van de klappen tijdens het lopen.

Demping in de loopband zelf

Duurdere loopbanden hebben vaak een betere demping in de band waar je op loopt. Een betere demping zorgt voor een minder harde ondergrond en daardoor ook voor minder blessures. Net als dat je schoenen zoekt met demping, biedt een loopband met meer demping dus ook blessure voordelen.