Hometrainer kopen? Let hier op!

Wanneer je graag fit wilt blijven en ook op de momenten van de dag wilt sporten dat het buiten wat minder weer is, kun je wellicht nadenken over de aanschaf van een hometrainer. Een hometrainer is een fiets voor binnen die je 365 dagen per jaar kan gebruiken om op een gezonde manier aan je conditie te werken. Het fietsen op een hometrainer is een goede trainingsvorm voor je conditie zonder belasting op je gewrichten. Op vrijwel elke niveau kan gebruik worden gemaakt van een hometrainer, of je nu een starter bent of een meer gevorderde fietser. Wanneer je een hometrainer aan wilt gaan schaffen, zal je merken dat er erg veel keuze is in hometrainers, maar waar moet je nu op letten wanneer je er een aan gaat schaffen? In dit artikel geven wij je enkele goede tips bij de aanschaf van een hometrainer.

Hoeveel ruimte heb je beschikbaar?

Een hometrainer is over het algemeen een apparaat wat qua fitnessapparatuur het minste ruimte in beslag neemt. Maar het is toch handig te gaan kijken waar je hem wilt plaatsen, sommige mensen vinden voor de TV een handige plaats om wat afleiding te hebben tijdens het fietsen, anderen kijken liever naar buiten. Kijk ook gelijk of de hometrainer wieltjes heeft zodat hij makkelijk verplaatst kan worden, mocht een plaats je niet goed bevallen. Er zijn ook hometrainers die aan de computer gekoppeld kunnen worden, met speciale fietsprogramma’s zodat je je niet hoeft te vervelen tijdens het fietsen. Mocht je beschikken over een laptop dan maakt het natuurlijk niet veel uit waar je de fiets plaatst, mocht je alleen een pc hebben en hier gebruik van willen maken is het natuurlijk handig de fiets hier in de buurt te plaatsen.

Het gewicht van de hometrainer

Er zijn hometrainers verkrijgbaar in verschillende gewichtsklassen, over het algemeen is het zo dat hoe zwaarder het vliegwiel is hoe beter de kwaliteit van de hometrainer is. Maar mocht je de hometrainer vaker willen verplaatsen is het wellicht handiger te gaan voor een lichter model. Zwaardere modellen hebben over het algemeen wel meer stabiliteit en als het vliegwiel zwaarder is kan er vaak wel op meer weerstand getraind worden.

De zithouding

Kijk altijd vooraf goed naar wat er allemaal in te stellen is op de nieuwe hometrainer. Sommige hometrainers zijn alleen in zadel of stuurhoogte verstelbaar, maar bij de meer geavanceerde modellen is het ook mogelijk het zadel of het stuur van voor naar achteren te verstellen. Er zijn zelfs modellen waarbij je de lengte van de trappers in kan stellen, dit is voornamelijk handig wanneer je wilt revalideren met een hometrainer of een verschil mobiliteit van je knieƫn hebt. Het is vaak zo dat als je de fiets beter kan instellen op jouw eigen lengte, je comfortabeler zit en dus de training ook langer vol kan houden. Let bij de aanschaf ook zeker op wat voor zadel er op de hometrainer zit, voor je eigen zitcomfort. Kijk ook naar de instap van je hometrainer, er zijn zowel hometrainers met een hoge of een lage instap verkrijgbaar.

De functies

Verschillende hometrainers hebben verschillende functies en instellingen. Denk vooraf na welke functies je wilt gaan gebruiken, want over het algemeen heeft een duurdere hometrainer meer functies. Ga je niet al die functies nodig hebben, is het natuurlijk zonde om een duurder model aan te schaffen. Als eerste is het handig te kijken wat voor weerstandsniveaus op de hometrainer ingesteld kunnen worden. Ben je een gevorderde fietsen en kan de fiets niet op een zware weerstand, dan is dat natuurlijk zonde van de aanschaf. Op veel hometrainers kan je ook je hartslag meten, dit is erg handig om je trainingsdoelen in de gaten te houden en om te checken op wat voor niveau je traint. Er zijn hometrainers met ingebouwde handvaten die je hartslag meten, maar betrouwbaarder is een hometrainer die gekoppeld kan worden aan een hartslagband.