10 tips voor gezondere werknemers

Gezonde werknemers zijn belangrijk voor de baas. Gezonde werknemers zijn namelijk minder vaak ziek thuis en zijn ook nog eens veel productiever. Wanneer werknemers gezond zijn zijn ze veelal gelukkiger en gaan met plezier naar het werk, dus gezonde werknemers zijn voor zowel werkgever als werknemer prettiger. In onderstaand artikel geven we je dan ook 10 tips voor gezondere werknemers

Tip 1 Bedrijfsfitness
Bewegen is gezond! Bij veelal zittende beroepen is het daarom extra belangrijk om in beweging te blijven. Wanneer een werkgever bedrijfsfitness aanbiedt op de werkplek of korting aanbied om ergens anders te gaan sporten, stimuleert dit meer om bewegen tijdens het dagelijks leven.

Tip 2 Traplopen
Stimuleer je werknemers om vaker de trap te nemen. Dit kun je doen door duidelijk aan te geven welke kant de trap op is, bijvoorbeeld door het plaatsen van voetjes de kant van de trap op. Of roep een week van het traplopen in het leven, zodat mensen er meer bewust van worden.

Tip 3 Gezonde lunch
Wanneer er een bedrijfskantine is met alleen maar ongezonde lunch producten, maken werknemers snel een ongezondere keuze. Probeer daarom ook in te zetten op gezonde producten zodat je werknemers hier sneller voor kiezen. Het drinken van water gedurende dag is ook erg goed voor de gezondheid, stimuleer dit daarom door koel water neer te zetten, of zet een paar lekkere kannen neer met wat smaak van bijvoorbeeld citroen of een takje munt.

Tip 4 Lunchwandelen
Als je gedurende de dag veel zit, is het wel eens fijn om tijdens de lunch te gaan wandelen. Niet alleen is dit goed voor de conditie en om af te wisselen met het zitten, het is ook fijn om dit samen met collega’s te doen en eens een ander gesprek te hebben.

Tip 5 Hulp bij stoppen met roken
Roken is ongezond, bij elke bedrijf zijn er wel medewerkers die roken en moeite hebben met stoppen. Het is daarom verstandig hier hulp bij aan te bieden of werknemers te laten weten dat er manieren zijn om hier vanaf te kunnen komen.

Tip 6 Groepsuitjes
Wanneer je bedrijfsuitjes organiseert is dit goed voor de band van het team. Wanneer de band in het team beter is, gaan medewerkers vaak met meer plezier naar het werk en voelen zich hierdoor dus prettiger. Je kan er ook over denken om sportieve groepsuitjes te organiseren, werknemers krijgen en een beter band en zijn ook gelijk sportief bezig. Soms komen werknemers hierdoor zelfs op het idee de sport te gaan beoefenen die ze tijdens het groepsuitje hebben gedaan.

Tip 7 Ergonomische/ verstelbare bureaus
Een goede houding is belangrijk om klachten tegen te gaan. Maar wat zeker ook belangrijk is is het afwisselen van werkhouding. Je kan daarom kijken of het loont om zit sta bureaus aan te schaffen, zodat je werknemers makkelijker van houding kunnen wisselen. Wat ook goed werkt is om de koffie en thee wat verder van bureau’s te zetten zodat werknemers automatisch verder lopen gedurende de dag.

Tip 8 Goede ventilatie
Een goede ventilatie zorgt voor een goed leefklimaat en gezonde lucht tijdens het werken. Dit is niet alleen belangrijk in de huidige corona tijd, maar werknemers blijven ook langer gefocust als de luchtkwaliteit goed is.

Tip 9 Gezonde kerstcadeaus
Om de gezondheid van werknemers te stimuleren kan je ook denken aan een gezond kerstcadeau. Denk dan niet alleen aan kerstpakketten met gezonde producten, maar ook aan bijvoorbeeld een dopper om water drinken te stimuleren of zelfs aan een activity tracker.

Tip 10 Betrek de Arbo-dienst bij je keuzes
De Arbo-dienst is er niet alleen voor wanneer je werknemers ziek zijn, ze hebben vaak ook veel goede preventieve tips zodat je werknemers niet of minder snel ziek worden, overleg dus altijd met hun wanneer je iets wilt doen voor de gezondheid van je werknemers.