Colbert: wat je moet weten

 

Een colbert is een kledingstuk dat je kunt vergelijken met een blazer en voornamelijk gedragen wordt door mannen. Het valt echter wel te vermelden dat de laatste jaren ook steeds vaker vrouwen gespot worden met een colbert. Samen met een pantalon vormt een colbert een pak maar het kan tevens gebruikt worden als informeel jasje. Dat is dan ook een grote reden waarom het zo’n ontzettend populair kledingstuk is: de universele bruikbaarheid zorgt ervoor dat je nooit uit de toon valt.

Diverse types

Het woord colbert is afgeleid van de Franse minister Jean-Baptiste Colbert. Het is echter niet meteen duidelijk waarom dit jasje zijn naam heeft meegekregen. Veel belangrijker om te weten is dan ook het feit dat een colbert in twee varianten voorkomt: single breasted en double breasted. Single breasted colberts beschikken over een enkele rij knopen aan de voorkant. Double breasted colberts hebben dan logischerwijze een dubbele rij knopen aan de voorkant en zijn helemaal terug van weggeweest.

Stijlvol ensemble

Een colbert werd in het midden van de 19de eeuw populair als een informeel en sportief jasje. Doorheen de 20ste eeuw werd het colbert steeds meer gebruikt als een universeel jasje voor diverse gelegenheden. Sinds de jaren ’70 geldt het colbert dan ook als een formeel jasje met vrijetijds applicaties. Een colbert is dan ook onmisbaar in de kast van de moderne man: het zorgt voor de nodige stijl op kantoor, tijdens vergaderingen en is dan nog eens geschikt om de bloemetjes mee buiten te zetten ook. Zelf op zoek naar een colbert? Neem dan zeker eens een kijkje op Oger.nl.