Vastgoedbeheerder: Taken en verantwoordelijkheden

Een vastgoedbeheerder is de persoon die in dienst is van een vastgoedbelegger of een residentiële verhuurder met als doel het beheer van de dagelijkse activiteiten in verband met het vastgoed dat hij of zij beheert.

Hun taken en verantwoordelijkheden variëren naar gelang van het soort onroerend goed dat zij beheren, het bedrag dat zij ontvangen en de voorwaarden van het beheerscontract dat zij voor hun werkzaamheden hebben gesloten. Hier zijn de meest voorkomende taken waar een vastgoedbeheerder gewoonlijk verantwoordelijk voor is:

Onderhoud en herstellingen

Elke vastgoedbeheerder zet zich in om het vastgoed dat hem is toevertrouwd schoon en veilig te houden om in te wonen. Naast het instandhouden van de veilige en bewoonbare staat van de woning, is deze professional ook verantwoordelijk voor het fysieke beheer ervan, inclusief regelmatig onderhoud en noodreparaties.

Onderhoud omvat preventieve zorg voor het onroerend goed om het in goede staat te houden. Hij is zelf verantwoordelijk en kan alles zelf regelen of mensen inhuren voor diverse werkzaamheden, waaronder onderhoud zoals:

  • Ongediertebestrijding;
  • Lekken repareren;
  • Afvalverwijdering;
  • Landschapsarchitectuur;
  • Schoonmaken van de buitenruimte.

Deze steun is bedoeld om de huidige huurders tevreden te houden en nieuwe huurders aan te trekken.

Wanneer er een probleem is of moet worden gerepareerd, moeten de aangewezen vastgoedbeheerders het probleem oplossen of iemand inhuren die de vaardigheden heeft om dat te doen. Zij hebben vaak contacten met een groot netwerk van loodgieters, elektriciens, timmerlieden en andere vertrouwde aannemers die nodig zijn voor de specificaties van de klus.

Inkomsten genereren

Het afhandelen van huurkwesties is een van de meest voorkomende verantwoordelijkheden van een vastgoedbeheerder. Jouw verantwoordelijkheden kunnen onder meer het volgende omvatten:

Bepalen van de huurprijs – Soms is een property manager verantwoordelijk voor het bepalen van de juiste huurprijs om huurders aan te trekken. Van hem wordt verwacht dat hij de markt kent waarin het onroerend goed is gelegen en weet welke tarieven worden aangerekend voor soortgelijke eigendommen in het gebied.

Inning van de huur – beheerders van onroerend goed zorgen voor een optimale cashflow door elke maand een datum voor de inning van de huur vast te stellen en, indien nodig, een boete voor te late inning in rekening te brengen.

Aanpassing van de huur – de beheerder is verantwoordelijk voor het maken van jaarlijkse aanpassingen in overeenstemming met de individuele wetgeving van de staat en/of de gemeente. Of de huur verlagen als dat nodig wordt geacht om huidige huurders te behouden of leegstand op te vullen.

Verantwoordelijkheden ten aanzien van huurders

Veel vastgoedbeheerders houden zich bezig met het beheer van de huurders van het gebouw dat aan hen is toevertrouwd. Ze zijn overal bij betrokken, inclusief:

Het zoeken van een huurder – beheerders van onroerend goed worden geacht verantwoordelijk te zijn voor het vervullen van vacatures. Zij weten waar zij moeten adverteren en wat zij in hun advertenties moeten opnemen.

Zij weten ook wat huurders aantrekt, dus kunnen zij advies geven om de verhuurder te helpen een aantal succesvolle verhuizingen te maken.

Opstellen van het contract – Vastgoedbeheerders zijn verantwoordelijk voor het opstellen van een contract dat alle rechten en plichten van beide partijen omvat. In dit document moeten alle nodige clausules staan om de verhuurder te beschermen.

Afsluiting van de huurovereenkomst – bij het vertrek van de huurder is de aangewezen beheerder verantwoordelijk voor het inspecteren van het pand, het controleren op schade en het bepalen of er onderhoud nodig is in het gebouw.

Wanneer de woning wordt ontruimd, is hij verantwoordelijk voor het schoonmaken ervan, het herstellen van eventuele schade en het vinden van een nieuwe huurder.

Kennis van de wettelijke verhouding tussen verhuurder en huurder
Goede vastgoedbeheerders hebben een grondige kennis van de plaatselijke wetgeving inzake de juiste manieren om: een huurovereenkomst aan te gaan, de huurovereenkomst te beëindigen en wat de veiligheidsnormen voor het onroerend goed zijn.

Fiscale verantwoordelijkheid

De vastgoedbeheerder kan de eigenaar van het hem toevertrouwde onroerend goed helpen te begrijpen hoe hij belastingen op zijn vastgoedbelegging moet betalen. Hij kan ook gemachtigd worden om belastingen op het eigendom te betalen.